Inkatradition

Don Fransico och Per på Vidöy, Island, Ayni Summit 2011

Inkatradition har utvecklats under tusentals år och är en andlig eller spirituell konstform(spiritual art på engelska). Inte någon religion utan en mer filosofi och synsätt på livet. Dessutom är det andliga, dvs interna, verktyg att använda konkret och praktiskt i livets alla skeenden och vandringar.
Man kan utöva och vara del av denna traditionsväg oberoende din religiösa tillhörighet. Däremot kan de synsätt som en människa fått inom sin religösa form starkt utmanas vid kombinationen.

Den andinska kunskapsvägen är en serie med tekniker för att kunna leva bättre, tydligare och åstadkomma det som man vill i livet.
Ännu viktigare än det som “man” vill ha: Det som vill ges till livet!

Det som kantfysiker beskriver, att vi lever i ett stort energifällt har inkamästare upplevt och uttryckt i tusentals år. Att vi lever i ett enhetligt energifält som vi ”vandrar i” under vårt liv. På Quechua heter det Kausay Puriy, vandra i levande energi och vi finns till i Kausay Pacha, världen av levande energi.

Att leva i traditionen innebär att man har kunskap om hur energi kan brukas och riktas i livet och vandra med energin, Kausay Pury. Det innefattar att kunna hantera sin egen energi och det som händer inom det egna energifältet, kunna rikta och skapa i samklang med omgivningen och att möta och kommunicera med den metafysiska verkligheten.

Kort historisk bakgrund

Efter Inka rikets fall år 1533 till 1950-talet ansågs det ett mysterium var inkafolket försvann. Men på 50-talet träffade en grupp med antropologer indianer som hade annorlunda kläder som besökte en festival i Peru. De sa att de är inkas, ättlingar till de indianer som överlevde Spansk erövring och kolonisation. De flydde högt upp i bergen och levde sitt liv där fram till modern tid. Oscar Nuñes del Prado var en av de antropologer som var med vid första kontakt och som sedan verkade för att Inkas fick äga sin egen mark för de var mer eller mindre livegna under rika hacienda ägare. Oscar Nuñes del Prado var far till Juan Nuñes del Prado och farfar till Ivan Nuñes del Prado, mina två närmsta lärare i traditionen. För att göra en lång historia kort så studerade Don Juan till antropolog och träffade då mästare inom Inka traditionen och efter ett antal magiska och mystika händelser beslöt han att gå i lära hos tre mästare. Sedan mer än tio år så lär både han och hans Ivan Nuñes del Prado ut teknikerna runt om i världen.

2 Responses to Inkatradition

 1. fisen fisson says:

  jag fattar inte ett skit

  • Per Lundberg says:

   Hej !
   tack för att du skriver att du inte fattar! Lysande. PÅ denna sidan är det bara lite information att fatta, det är mer om eller strukturen samt bakgrund. Det är uppfattningar som är för många i Sverige mycket annorlunda än de synsätt av livet och hur livet hänger samman; att livet är mer än vad våra sinnen säger är verkligheten, att livet och verkligheten är både djupare och större. Allt är energi och vi kallar det för olika namn, rörelsenergi, tankenergi, emotionell energi, gravitationen är en energi eller kraft etc. etc.
   Inkatraditionen beskriver och ger förklaringar samt sätt att hantera och skapa livet mer medvetet, friare. Hoppas det blir mer förståeligt nu.

Vad tänker du om detta?