Män_niskor för…..

image

Män får bära andra mäns destruktiva och egoistiska handlingar om och om igen.
Kvinnor samlas i varierande sammanhang. Feministiska rörelser i politik eller andliga gudinnetempel.

Ställer mig frågan om befintliga maktstrukturer är manliga så att andra sammankomster för män, bara för män är överflödiga?

Gudatempel har vi gott om. Näst intill alla etablerade religioner har patriarkalt fokus och struktur.

Mannen i artikel som våldtagit en förståndshandikappad kvinna och tagit bilder på blodiga lakanen och lagt upp den på Fejan. Jag skäms som man och ilska väcks i min känslokropp. Tingsrätten dömde honom till två års fängelse och 115 000 kr i skadestånd till kvinnan.

Gott och förbenat tragiskt samtidigt tycker jag! Tvivlar på att fängelsevistelsen förbättrar honom på något sätt självmant om han inte självmant kan reflektera och omvärdera sig själv.
Jag hoppas kvinnan kan läkas till kropp och själ.

Hur förövaren har tänkt och resonerat vill jag inte analysera.
Han är 20 år och hans gärning bidrar till den kollektiva manliga skuggan.

Jag saknar sammanhang som bearbetar denna skuggan. Saknar människor som lyfter fram det heliga i människan. Vi är kvinna och man Vi har alla en historia som format och fortsätter forma oss. Skillnaden ligger i medvetet val av det som definierar sig själv som individ i kollektivet med värderingar och övertygelser som leder till gärningar och ord.

På ett andligt plan eftersöker jag utövare, meditatörer, shamaner, häxor och präster eller prästinnor etc som vill utföra riter, böner eller dyligt för att bearbeta kollektiva smärtkroppar/fylgjor till att ändra på sexism och destruktivitet mellan människor, mellan kvinnor och män, vuxna och barn, mellan religionsformer.
Vill du vara med?

Bookmark the permalink.

2 Responses to Män_niskor för…..

 1. anne says:

  Bra skrivet Per. Du beskriver tror jag tankar och känslor som vi alla bär på som respons på den här sortens maktmissbruk och övergrepp. Bristen på respekt för andra människors egenvärde skulle man också kunna säga. Jag önskar också att jag kunde göra något för att förändra de här mönstren. Jag tror inte att väldtäkterna har bliit vanligare men vi får höra om felr än tidigare. Frågan är hur det är med gängvåldtäkterna om det är en ny och vanligare företeelse i dag än förr? Jag tänker att dessa män och unga vuxna män som begår den här sortens handlingar ochså begår en våldshandling mot sitt eget innersta alternativ har det förstört under uppväxten på något sätt. Man tycker inte att en sund kille oavsett ålder skall göra något sådant här.
  Jag vill gärna vara med om jag kan bidra pånågot sätt till en förändrign till det bättre för kvinnor såvaäl so för män.
  Anne

  • Per Lundberg says:

   Ja, alla som på ett eller annat sätt begår våld i ord eller handling begår samma övergrepp på sig själv först för att övergreppskraften måste först finnas inom tanke-känslosystemet inom individen så att gärning eller ord förs ut till en eller flera andra.
   Gruppensamvaron vid tex våldtäckt innebär att individerna är i tillstånd där kollektiva tanke-känslo systemet råder över individens och att alla i gruppen är med i samma tanke-känsla. Då en individ inte är med så finns det ofta makt flöden mellan gruppens individer så att den avvikande synkroniseras till gruppens mål och handlingar. Dominerande och härskartekniker florerar ymnigt mellan människor. (finns flera böcker av värde om detta!).
   Mäns spiritualitet och själsliga utveckling finner jag vara mycket undsatt i vår kultur. Vad har unga män som.förebilder i vår kultur, i musik, i nutida sagor och myter i film?

Vad tänker du om detta?